3. 5. 2019

Setkání před Velikonocemi v Klenicích

 Setkání před Velikonocemi v Klenicích

Týden před Velikonocemi ,v úterý 16.4.2019 jsem pozvala své kamarádky, ženy z Klenic a svoji maminku, abychom si připomněly tradice a zvyky předvelikonočních  časů.

Měla jsem připraveny tři techniky zdobení kraslic.Madeirová, (vrtaná), malovaná voskem a stužkou.Kvůli poslední technice jsem odjela na kurz,abych se tuto techniku naučila a mohla ji pak těmto ženám ukázat.

Stuška je dřívko,na konci je mrňavá měděná trubička,přidrátovaná měděným drátkem, namáčí se do včelího vosku a malují se různé vzory a postupně se namáčí do různých barev. Je to slovácká technika a každá vesnice má jiný motiv.

Zatím, co si ženy kraslice zdobily, vybraly si malování voskem, já jsem vařila starodávné pokrmy.

Připravila jsem "pučálku" to je naklíčená hrách, smažený na másle s pepřem a solí.Dále byl "oukrop", je to polévka která se vařívala už v šestnáctém století. Já jsem si vybrala jihočeskou.Uvařené brambory se solí ,kmínem a majoránkou, rozmixované, (dříve jen rozšťouchané).Do hlubokého talíře se dá lžička sádla, půl lžičky třeného česneku, zalije se tím horkým  bramborovým vývarem přidá se osmažená cibulka a petrželka.

Pak jsem servírovala velikonoční hlavičku.Na tu má každý svůj recept.

Počasí nám přálo, tak jsme u kávy mohly na zahradě pozorovat týdenní housátka s husou, která také patří k Velikonocům.

Vše se vydařilo a na závěr nás navštívil chovatel , pan Kalaš z nedaleké vesnice a měly jsme to i s přednáškou o zvířatech a drůbeži. Den příjemně utekl a rozcházeli jsme se až v pozdních  odpoledních hodinách, kdy se už naše zvířata hlásila o své. A co bude příště??? 

                                                                                  Ľubica Gembalová

Fotogalerie