18. 6. 2018

JARO V MATEŘSKÉ ŠKOLE STRAČOV

Březen

Do naší školky zavítalo dne 1.3. Divadlo Úsměv a přivezlo nám krásnou loutkovou pohádku o Strojvůdci Josífkovi.

Na úvod nás pozdravil náš starý známý kašpárek Nazdárek - velitel všech pohádek :-). Písničku Travička zelená si děti zazpívaly s kašpárkem moc rády. Kočka Mína nám povídala o jaru, co nás čeká, jaké kytičky se začínají objevovat na zahrádkách a jaká mláďata se na jaře rodí. Samotná pohádka vyprávěla o strojvůdci Josífkovi, jak má rád svoji mašinku, jak se o ni stará, na co jezdí vlaky, a hlavně důležitá otázka, na co mají kabelu -  no přeci n a svačinu! Dvě prasátka Vašík a Toník se chtěli vydat mašinkou na výlet, ale byla neukázněná, pořád se jim něco nelíbilo, hádala se mezi sebou, až se mašinka zastavila, a že dál nepojede. Josífek byl chytrý chlapík, prasátkům domluvil, že se nesmí hádat, to prý mašinka nemá ráda a nikam nepojede. Vše nakonec dobře dopadlo, prasátka se umoudřila a slíbila, že se budou chovat slušně a spořádaně. Děti si zahrály s Josífkem na mašinku, zazpívaly písničku a musely se s divadlem rozloučit. Potlesk byl velký a zasloužený. Už teď se těšíme na příště : -) 

…ZAZVONIL ZVONEC A POHÁDKY BYL KONEC ...                                                                                                                    

Den otevřených dveří s Jarní tvořivou dílnou

Jarní tvořivou dílnu jsme opět spojili se Dnem otevřených dveří mateřské školy. Cestu si k nám tak našli rodiče se svými dětmi, které k nám od září nastoupí k předškolnímu vzdělávání. Ve spolupráci se členkami spolku Šikovné ručičky si všichni přítomní z jarní dílny odnesli krásnou jarní a velikonoční výzdobu, nechybělo zdobení a mlsání perníčků. Příjemně jsme si společně popovídali a těšíme se na další společné setkání.

 

Duben

Přijelo za námi divadlo...:-)

Dne 6.4. nás ve školce opět navštívilo Nezávislé divadlo s Pohádkou z mechu a kapradí. Pohádka měla námi známé dva protagonisty, kteří nás vždy rozesmějí. A nyní tomu nebylo jinak. Pohádka se skládala ze třech příběhů. V prvním příběhu Křemílek s Vochomůrkou našli semínko a názorně nám ukázali, jak se o něho starat. Druhý příběh byl o tom, jak Vochomůrka dostal chuť na jahody a jak je vypěstovat. V posledním, třetím příběhu, si Křemílek roztrhl kalhoty a šikovný Vochomůrka se snažil ušít kamarádovi nové. Vtipných scének bylo až až....děti se po celou dobu smály malým nešikům a na závěr se jim nechtělo zvedat ani ze židliček. Potleskem jsme se rozloučili a budeme se moc těšit na další krásné představení.

 

Proč třídit odpad a jak se třídí?

To vše, a ještě víc jsme se dozvěděli s našimi předškoláky. Dne 12.4. jsme vyrazili s Petrovickou a Třesovickou školkou směr Jaroměř, a to přímo do společnosti Marius Pedersen a.s.

Marius Pedersen disponuje celou řadou vlastních technologií na přepravu, úpravu, zpracování a využití odpadů, například:

§  třídící linky,

§  lisovací technologie,

§  linky na výrobu alternativního paliva,

§  linky na drcení a regranulaci plastů,

§  solidifikační linky,

§  zařízení na biodegradaci materiálů kontaminovaných ropnými produkty,

§  kompostárny,

§  řízené skládky odpadů kategorie ostatní a nebezpečný.

První návštěva nás zavedla do školící místnosti, kde nám byl promítán film, jak vypadá den "popelářů". Po zhlednutí jsme dostali za úkol rozdělit příslušné předměty do správných kontejnerů. Je vidět, že dnes se snažíme třídit odpad a děti vědí do jakých barev patří papír, sklo, plast. Následovala venkovní prohlídka, kde jsme se nejprve všichni zvážili na venkovní váze. Zjistili jsme, kde se vše vysype a kam dále náš odpad putuje. Třídící linku obsluhují převážně vězni, každý z nich má za úkol vybírat jiný materiál. Víte, co se vyrábí z použité pet lahve? Po vyčistění a rozdrcení se vyrobí z kousků pet lahve nitě na výrobu oblečení. Zážitků bylo plno ....jen se doma svých dětí zeptejte, čím chtějí být až budou velcí ...na naši otázku měly všichni ruce nahoře. :-)

Ve stejný den, kdy třída předškoláků vycestovala za poznáním do třídičky odpadů, jely čtyři děvčata reprezentovat naši mateřskou školu ve Stěžerské básničce. Za mladší kategorii vystoupila Anička Luštická a Viktorka Kliščová, ve starší kategorii se představila Viktorka Bednářová a Emička Klicperová. V každé kategorii soutěžilo 16 účastníků, celkem recitovalo 32 dětí. Letošní recitační soutěž byla velice náročná, protože děti měly krásné básničky, mnohdy i dlouhé a účastníků až až. Naše Anička Luštická se však probojovala na stupeň nejvyšší - ve své kategorii se umístila ve zlatém pásmu a odjížděla s prvním místem. Všichni si také odnesli krásné upomínkové keramické medaile a diplom. Celé dopoledne jsme se báječně bavili a den jsme si společně užili. Těšíme se na další ročník, neboť motivaci máme velikou...básničky nám prostě jdou...

 

Květen

V pátek 25. května jsme v MŠ Stračov přivítali autorku dětské literatury Jitku Vítovou. Společně jsme četli její knihu O Květušce a tesaříkovi a následně i její pokračování Květuška hledá tesaříka. Paní Vítová nám představila i své další knihy a přiblížila dětem profesi spisovatele. Pohovořila o tom, jak kniha vzniká. Děti při besedě ve dvojicích u stolečků pracovaly s autorčinými knihami, ze kterých jim přečetla několik ukázek. Společně se pak děti snažily porozumět jejich obsahu. Odpověď na některé otázky hledaly s pomocí obrázků. Za svoji pozornost a aktivitu děti dostaly obrázky s hrdiny jejích knih.

 

Červen

V sobotu 2.6. na Dětském dnu ve Stračově jsme se slavnostně rozloučili s našimi předškoláčky, kteří v září zasednou do lavic 1. tříd. Pan starosta každého žáčka vyzpovídal- jak se jmenuje, kde bydlí, kam půjde do školy a čím by chtěl být. Každý z předškoláčků přednesl básničku o svém vysněném budoucím povolání. Nakonec řekli společně anglickou básničku a všechny jsme je ošerpovali a podarovali dárečky, nejen ze školky, ale i taškou plnou užitečných pomůcek do školy od naší obce. Na závěr šerpování si děti zatančily společně s Verčou a svými rodiči.

Naši předškoláčci 2018:

·         Viky Bednářová

·         Kristýnka Roischelová

·         Alička Matušková

·         Davídek Gotz

·         Tom Havrda

·         Kuba Tomášek

·         Alex Zbořil                                              HODNĚ ŠTĚSTÍ VÁM VŠEM :-)

 

V úterý 5.6. jelo osm dětí reprezentovat naši mateřskou školu na Olympiádu v Nechanicích. Vybaveni naším mravenčím transparentem ve fialových "dresech" jsme se pustili spolu s dalšími sedmi školkami do sportovního klání o zlaté kovy. Byli jsme se jako lvi, urputně jsme se snažili a zásluhou nám bylo "bramborové" 4. místo Ivanky Dzhuhan v kategorii mladších děvčat. Sice jsme žádný kov nedovezli, ale my jsme si to skvěle užili a hlavně, sportovali jsme, fandili jsme a kamarádili se s ostatními dětmi!!! Nakonec jsme si všichni odvezli krásné keramické medaile, diplom a spoustu drobností. Těšíme se na další olympijské klání...

Naši REPREZENTANTI:

Anička Luštická, Ivanka Dzhuhan, Kuba Roischel, Tonda Bednář, Kristýnka Roischelová, Alička Matušková, Saša Zbořil a Kuba Tomášek.

 

Spaní předškoláků ve školce

V pátek 8. června jsme se s dětmi, které nastoupí v září do 1. třídy v 18. hodin sešli opět ve školce. Nejdříve jsme se na zahradě posilnili vlastnoručně opečenými párky. Nechyběli honičky a bitva vodními balónky. Ve školce na nás čekal vzkaz od skřítka "Školáčka", ze kterého jsme se dozvěděli, že školáčky čekají ještě dva úkoly, než opustí mateřskou školu, a to stezka odvahy a spaní ve školce. Po skvělém disko tanci jsme se vydali za dobrodružstvím na stezku odvahy. Na cestě jsme potkali krásné víly, které tančili u rybníčka, potom nás postrašil hejkal a na hřbitově jsme se setkali s duchem...Všichni jsme stezku odvahu zvládli bez nehody...-). Na konci putování děti našly poklad, ze kterého jsme si každý ujedli nějakou sladkost, abychom měli sílu na noční pobyt ve školce. Po očistné sprše jsme všichni zalehli do svých pelíšků a nechali si zdát o prožitém dnu v noční školce :-). Ráno si pro nás přišli rodiče, kterým jsme měli opravdu co vyprávět...

Výlet do Šťastné země

V úterý 12. června jsme společně s dětmi z Mateřské školy v Petrovicích vyrazili na výlet do Radvánovic u Turnova. Zde se nachází přírodní zábavní dětský areál Šťastná země s velkým množstvím atrakcí a her, jež jsou udělané ze dřeva a přírodních materiálů. Děti si mohly vyzkoušet svou obratnost a tělesnou zdatnost na nepřeberném množství prolézaček, skluzavek, dřevěných hradů a lanových parků. Všichni jsme též hravě absolvovali dobrodružnou i poučnou stezku ve zdejším geoparku. Po takovém výdeji sil nám přišel vhod krátký odpočinek v tepee a k chuti chleba s řízkem a nějaká ta sladkost. Radost jsme měli z bezva prožitého dne v krásném prostředí Českého ráje.

Pěší výlet do Bříšťan

V pátek 15.6. jsme s dětmi po svačince vyrazili na pěší túru do Bříšťan. Počasí nám přálo a cesta rychle ubíhala. Pozorovali jsme okolí a počítali auta, která kolem nás projela (napočítali jsme 3). V Bříšťanech nás čekala dvě překvapení. První překvapení byla zastávka na místním hřišti, kde jsme si zkusili prolézačky a houpačky. Druhé milé překvapení bylo v podobě návštěvy paní Luňákové, která pro nás přichystala občerstvení v podobě pití a vynikajícího perníku. Ukázala nám, jaká mají doma zvířátka. Morčata a kocoura jsme si pohladili a následně jsme mohli nakrmit tvrdým chlebem ryby, které mají doma v malém rybníčku. Paní Luňáková s malým Pepíkem nás vyprovodili na místní zastávku a tam jsme nastoupili do autobusu, který nás dopravil do naší školy. Těšíme opět na další pěší výlet:-)

 

 

Fotogalerie