Okolo Stračova 2016

3. ročník silničního běžeckého závodu

3. ročník silničního běžeckého závodu.

Rekordní běh Okolo Stračova

Potřetí se sešli běžci ve Stračově, aby se utkali o rekordy, které místní trať nabízí a letos se to povedlo po všech stránkách. Již týden před závodem bylo ve startovní listině zapsáno 117 jmen, což je o osm více, než byl dosavadní účastnický rekord, pokud bereme v úvahu pouze hlavní běh. S dětským závodem jsme se už loni dostali na 133. V sobotu 19. března v 10:30 hodin bylo vše jasné, právě v tu chvíli odstartovalo 138 účastníků do silničního závodu s obrátkou v Bříšťanech, aby zdolali přesně 10 000m. Závod od začátku sliboval dobrou podívanou pro všechny, kteří dorazili běžce povzbudit a fanoušků nebylo zrovna málo. Atmosféra na prvním kilometru a v cílové rovince byla unikátní a mnoho běžců to po závodě potvrdilo.

Na čele se rychle zformovala skupinka favoritů, které dominoval obhájce vítězství z minulého roku Marcin Zagorny z Polska. Soupeři mu chtěli být zejména Čivrný, Krunka, Janata, Bavor, Bartoš a Vagenknecht. V tomto složení doběhli až na čtvrtý kilometr, kde se začalo závodit. Zagorny s Krunkou udávali vysoké tempo a postupně s nimi vydržel pouze Stračovák Janata. Pátý kilometr v mezičase okolo 16:20 min dával možnost na překonání dalšího rekordu a to traťového, který měl hodnotu 32:52 min. Na šestém kilometru Zagorny zaútočil a i přes snahu spolupracující dvojice Krunka - Janata už svůj náskok do cíle jen navyšoval a nakonec si do Polska odvezl soudek plzeňského za nový rekord trati v hodnotě 32:41 min. Zajímavé byly souboje v posledním kopci, který je specifikem závodu. Zde se ukáže kdo jak na tom opravdu je a i boj o druhé místo se zde rozhodoval. Milan Janata nastoupil odvážně už ve stoupání „k Jakubu“, tedy cca 1500m před cílem. Na druhém místě se osamostatnil a vypadalo to nadějně. Ještě 100 metrů před cílem bylo pořadí Zagorny, Janata, Krunka. Kamil Krunka je však výborný atlet s vynikajícími osobními rekordy na dráze a svou rychlost předvedl právě v cílové rovince. Jak tento finiš viděl zároveň hlavní organizátor běhu Milan Janata? „Věděl jsem, že Kamil bude v absolutní rychlosti ve finiši lepší a proto jsem se pokusil rozhodnout dříve a bohužel to nevyšlo. To se ve sportu stává. Rychlostní předpoklady jsou dané a Kamil je výborný mílař. Kdyby takto dopadl souboj o vítězství, tak bych byl zklamaný více. Před své osobní cíle v tomto případě stavím ty organizační a zde jsem rád, že akce má už nyní opět pozitivní ohlasy a vše se povedlo.“ Další v pořadí doběhl Jiří Čivrný a František Vágenknecht. Všichni tito borci se dostali pod 34 min, což svědčí o vzrůstající kvalitě závodu.

Dobré časy byly podloženy téměř ideálním počasím. Sice bylo chladno, ale nefoukalo, což je pro běžce vždy zásadní. Po doběhu se tak všichni zahřáli u čaje v místní hospodě, kde už čekalo občerstvení v podobně tradiční pomazánky od Nivy Dolní Přím. Letos poprvé v kombinaci s pivem z Pivovaru Lindr Mžany. Nejen tito partneři nám pomohli, abychom mohli na vyhlášení předat krásné ceny. Díky patří také RUN4FUN Hradec Králové, Salming, CEP, Farma Bednář, Autodoprava a čerpací stanice Bednář, Ekoagromont Studeňany, Pent a.s., účetnictví Bořek Jančík, Ecoinstitut Hořice, Zahradnictví Květ, rekonstrukce Drobek, Zemědělská akciová společnost Mžany a.s., obec Stračov, TJ Sokol Stračov, porcelán Adam Klicpera, čalounictví Vyčítal, autoservis Kulhánek, autoservis Charvát. Spolupráce všech stran tak vedla ke spokojenosti běžců, což byl hlavní cíl a těšíme se tak, že za rok opět zlomíme účastnický rekord, který nyní s dětským závodem čítá rovných 150 atletů.

Přílohy

Okolo Stračova 2016  [docx, 14 KB]

Fotogalerie