Jarní soutěž a tvoření do června

            Již pátým rokem začal jarní shon ve Stračově přípravami na soutěž „O nejkrásnější kraslici Stračova a Klenice“. V letošním roce se součástí závěrečné přehlídky soutěžních kraslic stala i výstavka velikonočních tradic a obyčejů. Do V.ročníku soutěže se přihlásilo 28 soutěžících s 44  kraslicemi vypracovaných  různými technikami.

            Věcné ceny věnovali sponzoři:  Topingas s.r.o., ADK Klima s.r.o., OU Stračov, místní spolek Šikovné ručičky, Dámský klub,  firma Čalounictví Miloš Vyčítal, Farma Bednářovi, Gábina Kliková, Monika Doležalová, Ľubica Gembalová, Dana Stránská, Líba Havrdová a Šárka Homoláčová.

            Odborná porota složená z 11 zástupců místních spolků, obecního úřadu a sponzorů se sešla v pondělí 30.března v 19hodin a hodnotila kraslice v pěti kategoriích. Porota neměla lehkou práci, bylo velmi těžké posoudit, která z kraslic je opravdu ta nej. Předsedou hodnotící komise se stal starosta obce Luděk Homoláč.

             V kategorii dospělých se na prvním místě umístila Gábina Kliková a získala hlavní cenu – dotykový telefon, věnovaný do soutěže firmou Topingas, s.r.o.. Druhé  místo obsadila Yveta Kholová a  třetí místo Šárka Homoláčová. V kategorii dětí od 11 do 14 let zvítězila Míša Havrdová, druhý se umístil Vojta Jahelka a třetí Míša Poláková. V kategorii dětí 7 až 10 let vyhrála Terezka Havrdová, druhé místo obdržel Pepík Luštický a třetí byla Bára Homoláčová. Vítězem kategorie 4 až 6 let se stal Honzík Luštický, druhé místo obsadila Danuška Charvátová a třetí Káťa Kliková. První tři ceny v kategotii pro nejmenší byly uděleny nejúspěšnějšímu Matyáši Kolářovi, druhé Klárce Charvátové a třetí Aničce Luštické.

            Vyhlášení výsledků soutěže se uskutečnilo v úterý 31.března ve Vzdělávací místnosti ve Stračově .Odpolednem provázela Ľubica Gembalová, která po přivítání posluchačů požádala o vystoupení děti z hudebního kroužku Stračovské hvězdičky. Následovalo již zmíněné vyhodnocení V.ročníku souteže  „O nejkrásnější kraslici Stračova a Klenice“. Zástupitel obce  Stračov Břetislav Hnízdil předal ceny všem soutěžícím byly. Závěrem  pan Hnízdil poděkoval posluchačům za přízeň, upozornil všechny na výstavu kraslic a tradic spojených s jarními svátky a s pozvánkou na další akce plánované v obci Stračov se s přítomnými rozloučil.

            Ve středu 1.dubna jsme ve spolupráci s MŠ zorganizovaly Jarnídílnu pro rodiče a děti nejen z MŠ. Vyráběla se přáníčka s velikonoční tematikou, barvila se vajíčka a zdobily se perníčky. Děkuji všem, kteří s námi krásnou předvelikonoční atmosféru ve Stračově prožili, velké poděkování za přípravu nejen soutěže, výstavy a jarní dílny patří také všem děvčatům ze Šikovných ručiček a  členům hudebního souboru Stračovské hvězdičky.

            V dubnu jsme se spolkem uskutečnily lekci Decoupage III. s tématem dekorování textilu. Vyrobily jsme si krásné nákupní tašky. Při další dubnové lekci jsme s Gábinou poprvé tvořily z Fimo hmoty, výsledkem lekce byly krásné naušnice, přívěsky a originální lžičky. Poslední květnovou neděli jsme se zapojily do programu Dětského dne, kde jsme bavily děti Malováním na obličej. Poslední lekci před prázdninami vedla Ľubica a seznámila nás s technikou Enkauistika – práce s voskovkami a žehličkou. Malířská díla potěšila nejen všechny zúčastněné.

            Závěrem pozvánka na léto:

            Členky spolku Šikovných ručiček byly pozvány a se svými díly se zúčastní veřejné výstavy ručních řemesel a lidové tvorby otevřené 29.června do 23.července v Galerii na mostě ve Farmaceutické fakultě v Hradci Králové. Při slavnostním otevření této výstavy  v pondělí 29.června v 16hodin vystoupí členové Stračovských hvězdiček. Srdečně zveme.

Všem krásné léto, pohodové dovolené a hodně sluníčka

                                                                       přeje za spolek Šikovné ručičky Petra Luštická.

Fotogalerie