LEDEN 2015 V MATEŘSKÉ ŠKOLE STRAČOV

Začátek nového roku jsme věnovali svátku „Tří králů“. Vyprávěli jsme si o tradicích a zvycích, které jsou s tímto svátkem spojeny v naší době. Zahráli jsme si vánoční příběh o narození Ježíška a zazpívali si společně „My tři králové jdeme k vám…“

Pokračovali jsme v plavecké výuce v Hořicích.

Den sněhuláků

 

 

Na úterý 13. ledna jsme si společně s dětmi naplánovali "Den sněhuláků". Předpokládali jsme, že nám alespoň malá sněhová nadílka vydrží, ale počasí se k nám však obrátilo zády a všechen sníh roztál...My si ale náladu pokazit jen tak nenecháme!!! Od samého rána modelujeme, kreslíme a s radostí malujeme. Co? No přece sněhuláky! Aby nám šla práce pěkně od ruky, tak si o sněhulácích zpíváme, říkáme básničky a říkanky. Všechny děti s plným nasazením pomáhaly při zhotovování velkého papírového sněhuláka. Schází ještě čepice, šála, jméno a sněhulák je hotov. Teď už nám sněhulák "Bonifác" hlídá u naší třídy. Vrcholem dne a bezva zábavou však byla bitva papírovými sněhovými koulemi. Vyhrát měl tým, na jehož poli zůstane méně koulí. Výkony všech zúčastněných byly obdivuhodné a vyrovnané. Nakonec bitva obou týmů skončila nerozhodně a všichni mlsáme odměnu...

Divadelní představení

 

V rámci pohádkového týdne jsme se v úterý 20. ledna vydali do Hořic na divadelní představení "Písnička pro draka aneb Jak se vaří pohádka".

Osvědčené hradecké Divadélko pro školy připravilo veselou hudební pohádku pro dva herce a jednoho draka. Děti pomohly sestavit správnou staročeskou pohádku s kramářskými písněmi a lidovými pořekadly. Všechny děti se náramně bavily:-) 

Prostřednictvím tématu „Zvířátka v zimě“ jsme u dětí rozšiřovali znalosti o zvířatech ve volné přírodě, jejich způsobu života. Děti získaly povědomí o životě zvířátek v zimě a jak jim pomáhat.

Jako motivace nám posloužila pohádka „Jak zvířátka našla svůj domov“, kde jednotlivá zvířátka hledající potravu v zasněženém lese opakovala repliku: Běží, běží, hledá nic…V tom vidí pár okenic. Oknem kouká do stavení: „Přišel jsem k Vám do stavení, venku už nic neroste. Pomozte mi, pomozte…“ A tak i my jsme pomohli.

Ve čtvrtek 29. ledna jsme se vydali k nedalekému remízku dát do krmelců zvířátkům nějakou tu dobrotu na přilepšenou, kterou dětem pomohli připravit rodiče. Byla to moc pěkná procházka a všechny nás hřálo vědomí, že jsme zvířátkům v tomto ročním období mohli pomoci také my.

Přikrmování zvěře

Fotogalerie