Podzim a zima 2014 se spolkem ŠIKOVNÉ RUČIČKY

Při první říjnové lekci jsme se seznámily s výrobou šály z gázy. Pomocí techniky sypané batiky v mikrovlnce si každá z nás vyrobila originální šálku ke každodennímu nošení.

V sobotu 18.října  jsme se vydaly na výlet do výrobny a muzea dřevěných hraček – firmy Detoa a.s. v Albrechticích v Jizerských horách. Při příjezdu nás uvítal ředitel firmy a zároveň starosta obce Jaroslav Zeman. Seznámil nás s hlavní pracovní náplní továrny Detoa a.s. a zároveň s pravidly soutěže, kterou firma pořádala právě v týdnu od 10.10.do 18.10. 2014.  Této soutěže „Týden české hračky“ se zúčastnilo 20 účastníků našeho výletu a to nejen členů spolku Šikovných ručiček. Po hodinovém dumání, tvoření a lepení dřevěných komponentů určených k výrobě dřevěných hraček firmy jsme se odebrali k exkurzi továrny. Po prohlídce na nás čekalo předběžné vyhlášení.  Na 1. místě se v kategorii dospělých umístila Gabriela Kliková, na třetím v kategorii dětí do 15let Sára Stuchlíková a v kategorii dětí do 6let zvítězila Kačenka Kliková- gratulujeme a děkujeme za reprezentaci obce Stračov!  

Při slavnostním vyhlášení na OU Albrechtice došlo také ke slosování pořadových čísel soutěžících, a tak si bonus dne odnesl Pepík Luštický v podobě dotykového telefonu a Kačka Kliková speciální sluchátka. Po obědě jsme ještě navštívili Muzeum města Albrechtice, kde jsme byli provázeni paní místostarostkou Annou Kuřátkovou. Počasí nám přálo, sluníčko se na nás smálo celý den a my jsme se vraceli po 16hodině k domovu. Už se těšíme na příští výlet.

V sobotu 25.října jsme se sešly ve vzdělávací místnosti ve Stračově při lekci Decoupage IV. s tématem „ domeček na čajové sáčky“. Vzdělávací místnost je teď naší hlavní základnou, třebaže bez možnosti stálého zázemí(uložení materiálů, zařízení koutku pro děti,..)

 

Fara ve Stračově bohužel nevyhovovala svým technickým stavem hygienickým ani bezpečnostním požadavkům pro naše setkávání a tvoření, v MŠ jsme prostory našich tvoření postoupily nové třídě, která vznikla od září 2014 po zvýšení kapacity počtu dětí v MŠ z původních 28 na 40 dětí.

Listopadovou lekci v sobotu 22.listopadu jsme uskutečnily nakonec v dílně u Kliků ve Stračově. Při tomto sobotním tvoření jsme vyráběly krásné vánoční dekorace -  stromky a svícny.

Šikovné ručičky pomáhaly s vánoční výzdobou mateřské školky a s organizací Adventní dílny v Mateřské školce ve Stračově, při které si v neděli 30.listopadu mohli rodiče s dětmi vyrobit na různých stanovištích například stromeček ze šišky, vánoční přáníčko nebo ozdobit perníčky. Odměnou za píli při vyrábění bylo pro všechny představení Loutkového divadla Kozlík, které si připravilo Vodnickou pohádku. Závěr odpoledne patřil odhalení Betléma na návsi obce a rozsvěcení vánočního stromu. Celou akci finančně zajistil OU Stračov.

Poslední akcí, na které jsme se v letošním roce podíleli byl vánoční koncert v kostele sv.Jakuba ve Stračově  v neděli 14.prosince od 17hodin. Pro malé herce a zpěváčky ze školky a hudebního kroužku Stračovské hvězdičky jsme připravovaly kulisy a převleky k vánoční hře O narození Ježíška.

Poděkování patří paní ředitelce Monice Králové a paním učitelkám za nácvik koled a dramatizaci hry, římskokatolické farnosti v Dohalicích za zapůjčení prostor kostela, panu Kleplovi za technickou pomoc při vystoupení, spolku Nostra musica za hudební doprovod a děvčatům ze Šikovných ručiček nejen za přípravu představení, ale i úklid kostela po skončení koncertu. Děkujeme.

Za spolek Šikovné ručičky přeji všem lidem dobré vůle pohodové prožití nadcházejících svátků vánočních, lásku a porozumění, hodně zdraví v roce 2015.

Petra Luštická

        

 

Fotogalerie