Oslava 100 let SDH Stračov

Dne 16.6.2007 se ve Stračově uskutečnily oslavy 100 let založení místního sboru dobrovolných hasičů

V sobotu 16.6.2007 se ve Stračově konaly oslavy 100let založení místního Sboru Dobrovolných Hasičů. Počasí z počátku příliš nepřálo, ale nakonec se umoudřilo, a tak mohl celý program oslav proběhnout podle plánu.
Již od 7:30 ráno, před místní Obecní Úřad, přijížděly sbory dobrovolných hasičů z okolních obcí vč. několika spolků s historickou hasičskou technikou. Oslavy byly zahájeny v devět hodin průvodem obcí vedeným dechovou kapelou, kterou následovaly mažoretky a pak všechny zúčastněné sbory. V průvodu bylo možno např. vidět i historickou stříkačku taženou koňským spřežením. Průvod dovedl účastníky na místní hřiště, kde bylo již vše připraveno na program oslav.
Návštěvníci měli možnost na začátek shlédnout vystoupení mažoretek a hudby. Po proslovu starosty obce Ing. Luďka Homoláče a starosty SDH Stračov Jaroslava Mádleho byli oceněni, nejstarší člen SDH Stračov p. Josef Nálevka a velitel hasičského okrsku Kanonýra Jabůrka p. František Hník za dlouholetou práci pro dobrovolné hasičstvo. Ocenění se ujali poslanci Parlamentu České Republiky pánové Ing. David Kafka a Zdeněk Lhota. . Poděkováno bylo i řediteli Zemědělské Akciové Společnosti Mžany, a.s. Dr. Ing. Janu Peškovi, která dlouhou dobu vypomáhá nejen obci Stračov ale i místnímu SDH. Po tomto slavnostním aktu již byly zahájeny ukázky požárních útoků v různém provedení účastnících se sborů. Návštěvníci tak mohli vidět vývoj technik i výbavy v hasičském sportu. SDH Stračov zde bylo zastoupeno třemi družstvy: Muži A, družstvem děvčat, které si tímto odbyly svoji premiéru a mužstvem seniorů, kteří svým originálním a nenapodobitelným výkonem zavzpomínali na svá aktivní léta v hasičském sportu.
Pro návštěvníky bylo připraveno občerstvení nejenom v podobě dvou stánků, které nabízely nápoje všeho druhu, klobásy a jiné pochutiny, ale mohli ochutnat i grilované pašíky, kteří svou vůní lákali po celý den. Děti budou zřejmě nejvíce vzpomínat na projížďky s koňským spřežením, které do večera brázdilo uličky Stračova.
Jelikož počasí opravdu přálo, akce se protáhla do pozdních nočních hodin a o času ukončení lze pouze spekulovat.
SDH Stračov tímto ještě jednou děkuje místnímu Obecnímu Úřadu, který se na pořádání oslav nemalou měrou podílel. Věříme, že se Vám všem tento sobotní den líbil a že do Stračova opět rádi zavítáte.
V příloze si můžete prohlédnout několik fotografií, které Vám atmosféru oslav nejlépe přiblíží.
(Text a foto M.Klika)

Fotogalerie