19. 12. 2013

Adventní čas ve Stračově

 Ještě než se ponoříme do krásného času vánočních svátků, dovolte mi zhodnotit čas příprav .V letošním roce jsme ve spolupráci se všemi místními spolky připravili dvě akce - na první a třetí adventní neděli. Děkuji všem spolkům nejen za přípravu, ale i za podporu svým zájmem a účastí .Věřím, že v předvánočním shonu přinesli všem alespoň trochu odpočinku a zábavy.


Odpoledne I. adventní neděle 1.prosince 2013 patřila Adventní dílně v Mateřské škole ve Stračově. Spolek Šikovné ručičky ve spolupráci s MŠ vytvořily zase stanoviště kreativního tvoření, pohoštění s nealkoholickým punčem a kávou. Děti s rodiči vyráběli lucerničky s Ľubicou Gembalovou, ozdoby z papíru s Helou Hejdukovou a Monikou Královou, přáníčka s Monikou Doležalovou, zdobili zvoneček z květináčku s Gábinou Klikovou, barvili koupelovou sůl s Hankou Mikešovou, ochutnávali perníčky s Martinou Hájkovou a vytvářeli svícny s Šárkou Homoláčovou a Ivou Rychterovou. Všem vedoucím děkuji, také obecnímu úřadu za finanční podporu. Po skončení dílny se všichni přemístili na náves obce. Děti z kroužku Stračovské hvězdičky pod vedením Hanky Klicperové a Petry Luštické zarecitovaly a zazpívaly u Betléma. Děti rozsvítily u Betléma svoje ručně vyrobené lucerničky. Po té byl při zpěvu dětí z MŠ slavnostně rozsvícen vánoční strom, podávalo se svařené víno a perníčky.

 

III. adventní neděli 15.prosince 2013 byl připraven Mini trh na návsi obce, kde bylo možné zakoupit výrobky z pedigu, naušnice, keramiku, porcelán a vánoční dekorace. Přítomní se mohli občerstvit vánočním punčem, medovinou, nealkoholickým svařákem , cukrovím a vánočkou. Od 16 hodin byla v kostele svatého Jakuba ve Stračově uvedena Vánoční hra s názvem Legenda o zrození Ježíše. Diváci shlédli příběh odehrávající se v městě Betlémě, ve kterém hrály děti z MŠ Beruška Josefa, Panny Marie, Třech králů, pasáčků a chudých, hudební doprovod klasickými českými koledami zajistil soubor Nostra musica . Na závěr koncertu starosta obce poděkoval všem přítomným i účinkujícím a ujal se slosování Vánoční ankety, která byla vyhlášena 1.prosince a účastníci v ní odpovídali na tři otázky.

1. Jaká je nejkrásnější vánoční tradice?
2. Jaké je nejoblíbenější vánoční cukroví?
3.Znáte nějakou vánoční pranostiku?

Ankety se zúčastnilo celkem 52 dospělích i dětí.Výherci živého vánočního kapra se stali pan Petr z Nechanic, paní Kliková a paní Pekárková ze Stračova.

Spokojené a pohodové prožití svátků vánočních, hodně zdraví v novém roce přeje za všechny Šikulky Petra Luštická

Fotogalerie