6. 11. 2012

Ohlédnutí za Tříkrálovou sbírkou

K velkým akcím Charity ČR patří bezesporu tradiční lednová Tříkrálová sbírka. Každý rok se této akce účastní více než 50 tisíc dobrovolníků z mnoha měst a obcí z celé republiky. K tomuto číslu je ještě třeba připočítat zástupce místních a městských úřadů, pedagogy, duchovní a mnoho dalších, kteří pomáhají s organizací této tradiční akce. Pro Královéhradecko zajišťuje tuto sbírku Oblastní charita Hradec Králové.

V našem městě vyrazily do ulic skupinky koledníků již v roce 1999. Stalo se tak vůbec poprvé i v rámci celé republiky. Účastnilo se jí 15 trojic z Biskupského gymnázia Bohuslava Balbína z Hradce Králové a lidé darovali téměř 28 tisíc. První Tříkrálová sbírka měla za cíl upozornit na absenci azylového domu pro matky s dětmi bez domova v našem regionu. Tři roky na to se Domov pro matky s dětmi podařilo skutečně otevřít. Největší podíl na jeho založení i na založení tradice Tříkrálové sbírky měla Ing. Aneta Maclová. S neutuchající energií a upřímným přáním povzbudit veřejnost k dobročinnosti pro potřebné, objížděla následující roky spolu se svým manželem a oběma syny i okolní vesnice. Vytvořili model koledování se zapečetěnými kasičkami ve spolupráci s obecními, městskými úřady a farnostmi, který se používá dodnes.

Pečetění kasiček a následné počítání vybrané částky se děje přímo na místních úřadech, za přítomnosti starosty či jeho zástupce. S kasičkami chodí především děti, které si oblékají kostýmy králů s korunou na hlavě. Zpívají koledy, hrají na hudební nástroje, rozdávají drobné dárečky. V duchu původních myšlenek je zdůrazňovaná stále aktuální podstata koledování, kterou je dar chudým a potřebným. Koledníci zpěvem a tříkrálovým přáním navazují na hřejivé poselství Vánoc a prostřednictvím služeb Charity předají dary mnoha lidí těm, které potkala nouze či životní těžkosti.

V každém ročníku Tříkrálové sbírky je předem určeno, které služby či projekty finančně podpoří. „Díky velkorysosti a vstřícnosti dárců jsme mohli letos zakoupit služební vůz pečovatelkám domácí péče, které dojíždí za seniory, umírajícími a tělesně postiženými do jejich domovů. Pečovatelky absolvovaly i odborná školení a semináře.„ řekl ředitel Oblastní charity Hradec Králové Mgr. Václav Hrček. „Poradkyně Střediska rané péče Sluníčko, jež pomáhají rodinám pečujícím o dětmi s postižením, využily částku na jízdné za těmito rodinami s postižením, účastnily se odborných vzdělávacích kurzů a další. V Poradně pro lidi v tísni, kde řeší dluhovou problematiku a krizové situace lidí, pořídili tiskárnu a odbornou literaturu. Byly hrazeny supervize i odborná školení. Třetina výtěžku byla jako každoročně věnovaná pro humanitární pomoc Charity Česká republika v zahraničí i u nás a na další charitní projekty na pomoc lidem v nouzi.“
Tříkrálová sbírka 2013 je plánovaná pro region Královéhradecko plánovaná v rozmezí 4. – 9. ledna 2013. Děkujeme předem za všechny dary, děkujeme za vlídné přijetí koledníků, děkujeme za důvěru v naše dobročinné poslání.

 

 

Petra Zíková, 774 836 276

Oblastní charita Hradec Králové, www.charitahk.cz