14. 9. 2012

Dětský stanový tábor NA PLACE ve Stračově

Třídenní stanování „Na place“

Léto uteklo, prázdniny skončily, ale rušný život ve Stračově nikterak nepolevil ve svých aktivitách..….. Druhý zářijový víkend se příznivci stanování, her, soutěží a dobré nálady rozhodli zorganizovat víkendové stanování „Na place“.
V pátek 7.září v odpoledních hodinách začalo vše stavbou tábora. Sešlo se 19 dětských a 6 dospělých táborníků nejen ze Stračova a Klenice, ale také z Bříšťan, Hradce Králové a Jičína. Potom se podávala večeře, zatopil se oheň a zpívalo se s kytarou.Táborníci se ještě seznámili se soutěžemi určujícími vítěze „Borec tábora“ a dalším programem , a odebrali se k spánku.
V sobotu ráno jsme vstávali s trochu podmračenou oblohou. Po snídani na čerstvém vzduchu, zásobeni ze stračovského obchůdku od Adama nejen čerstvými rohlíčky , jsme se vydali za Břéťou k prvním zápolení, a to rybářským závodům na nádrž ve Stračově. Rybky neměly zprvu zájem, ale nakonec jim některé návnady zachutnaly a podařilo se je polapit.
Po návratu z rybaření nás čekal lehký oběd – vývar s játrovými knedlíčky- a hlavně další disciplína : Kuchař– vaření guláše v kotlíku. Nastalo rozdělení táborníků do tří skupin, opisování receptu, škrábání brambor, loupání a krájení cibule, ….a další činnosti. Táborem se linula vůně guláše až na náves. V půl třetí zasedla porota, hostesky představily postupně čtyři vzorky a porota ochutnávala…..ano, vařily tři skupiny, ale pro pobavení táborníků a hlavně prozkoušení otrlosti poroty, byl jeden ze vzorků použit dvakrát, jen s drobnou úpravou – obarven na zeleno-brčálovo potravinářským barvivem a podán s názvem „vojenský speciál“. Porota to ustála, děti se zasmály a nakonec si všichni pochutnali.
V sobotním odpoledni jsme ještě soutěžili v disciplínách Koumák – postřehový závod, Ještěrka – prověrka hbitosti a mrštnosti, Střelec – přesná muška a trefa. Ve všech disciplínách byly děti velmi úspěšné a některé klání si vyzkoušeli i dospělí. Za odměnu bylo pro děti připraveno překvapení, na šestou hodinu dorazil skákací hrad. Po večeři jsme navštívili Farmu Bednářových ve Stračově. Plni dojmů jsme se vraceli do tábora a již nás čekala noční stezka za pokladem. Světýlka vyznačovala cestu až za rybník, v lese to chrastilo a lomozilo, praskalo a houkalo. Nakonec jsme poklad našli…..každý si mohl odnést památku v podobě drahého kamínku ……..
V neděli ráno na nás čekala snídaně z farmy…….výborné vafle. Po vydatné snídani jsme začali pomalu balit věci, skládat stany, ale ještě zbyl čas i na hraní. Vyzkoušeli jsme si „Běh na náhodu“.O půl dvanácté jsme zasedli k nedělnímu obědu , jak jinak než k řízečkům,připravily nám je Gabča a Jára Klikovy, to byla dobrota. O půl jedné začalo vyhodnocení tábora. Rozdávaly se medaile- zlatá, stříbrná, bronzová, diplomy, pamětní listy a brzy měl každý plné ruce. Disciplíny tábora splnili všichni, nejlépe však Borec tábora v kategorii starších Míša Poláková z Klenice a mladším borcem tábora se stal Honzík Luštický. V příloze najdete ukázku diplomu borce tábora.
Rádi bychom poděkovali všem účastníkům stanování za krásnou atmosféru celého tábora, Obecnímu úřadu ve Stračově za finanční podporu, dále našim mladým vedoucím Anetce, Míle, Štěpánce a Vítkovi za energii,trpělivost a ochotu, Martině Hájkové nejen za překvapení pro děti, poděkování patří také Kamile Bednářové a Marii Kráčmarové za proviant a všem,kteří nás navštívili a věnovali nám svou přízeň. Děkujeme.

Za organizační tým Martin Klika a Petra Luštická

 

Přílohy

Diplom  [pdf, 215.2 KB]

Fotogalerie