Rekapitulace činnosti spolku Šikovné ručičky od jeho založení

„ ŠIKOVNÉ RUČIČKY 2010“

 

Jak šel čas.......

 

 

 

                                               Říjen

         První setkání 30. října zahájila jedna ze zakladatelek. Využily jsme přírodních materiálů, a protože zrovna padalo listí, použily jsme je k práci. Naše první výtvory „Růže z listí“ zdobí ještě dnes nejednu vázičku.

 

                                               Listopad

         Na druhou lekci 13. listopadu jsme pozvali lektorku pedigu z Hradce Králové. Když jsme si odnášely po necelých třech hodinách pečlivé práce a povídání, popíjení kávy spojené s ochutnáváním domácích zákusků, domů krásný tác, věděly jsme, že se opět chceme sejít a pokračovat v práci s tímto materiálem.

 

         Advent byl za dveřmi, setkání 27. listopadu s Šárkou a Monikou a jejich nápady na adventní výzdobu byly báječné. Výrobky netradičních adventních věnců, svícnů a ozdob mnohé z nás nemohly domů ani unést.

 

                                               Prosinec

         Setkáním v poslední adventní sobotu 18. prosince jsme naši činnost v roce 2010 zakončily. Vánoční koncert v kostele sv. Jakuba ve Stračově ve spolupráci s římskokatolickou farností v Dohalicích, dětmi z Mateřské školky Beruška ze Stračova  a žáky ZUŠ Habrmannova se vydařil. Slíbené překvapení na závěr koncertu rozzářilo oči nejen dětem a lampiónové balónky s přáním umocnily touhu po tak dlouho očekáváné nadílce od Ježíška. Poděkování patří také naším sponzorům této akce : firmě Zahradnictví květ s.r.o.ze Stračova, farmě Bednářových také ze Stračova a firmě Topingas s.r.o.z Klenic.

 

 

 

„ ŠIKOVNÉ RUČIČKY 2011“

 

Jak šel čas.......

 

                                                        Leden

         Při prvním setkání po vánočních svátcích 22.ledna jsme se pustili pod vedením Ľubici Gembalové do práce s hlínou. V naší „keramické dílně“ vznikly krásné hrníčky, vázičky a podnosy na dobrotky.

 

                                                        Únor

         26.února jsme se sešli tradičně v sobotu na OU ve STračově, abychom vyrobili dárky pro blížící se MDŽ. Naše setkání v tento den odhalilo v našich řadách dvě oslavenkyně a tak příjemné odpoledne provázelo také připravené pohoštění. Medvídci z ořechů a sáčky s barevnou vonnou solí předaly děti MŠ všem úastnicím setkání dámského klubu v den MDŽ.

 

Březen

 Jaro už bylo v plném proudu a my se těšili na připravované akce k blížícím se Svátkům jara.Na naše setkání 26.března jsme pozvali lektorku Janu Jedličkovou a  pod  jejím vedením jsme si technikou pedig zhotovily ošatky proplétané mašlí.

 

                                                        Duben

         Při předvelikonočním setkání 09. dubna nás lektorky Ľubica a Jana učily zdobit kraslice třemi technika- navrtáváním , voskovou technikou a háčkováním. Několi hodin pečlivé práce se stalo základnou pro soutěžní výtvory . Do soutěže, kterou jsme ve dnech 18.-.20.dubna uspořádaly, s názvem „ O nejkrásnější kraslici Stračova aKlenice“ se přihlásilo 17 účastníků s 25 soutěžními kraslicemi. Za přítomnosti zástupců místních spolků a sponzorů, s podporou obecního úřadu obce Stračova došlo k vyhodnocení v pěti  kategoriích.

         Kategorii dětí do pěti let vyhrála tříletá Danuška Charvátová, v kategorii 6 až 8 let obsadil první místo Pepík Luštický, ve starších žácích nejvyšší ocenění získala Michala Poláková, za soutěžící náctileté zvítězila Štěpánka Kovářová a v kategorii dospělých se na prvním místě umístila paní jitka Kubíčková. Speciální cenu poroty za největší počet přihlášených kraslic zpracovaných zajímavými technikami obdržela Šárka Homoláčová.

         Hodnotné ceny věnované sponzory byly předány soutěžícím po krásném Jarním koncertě 20.dubna v podvečerních hodinách v kostele Sv. Jakuba ve Stračově, kde tradičně zazpívaly děti z místní mateřské školy pod vedením ředitelky Kamily Jiranové a učitelky Ivy Rychterové, žáci a přátelé LŠU v Habrmannově ulici v H.K.

 

                                                        Květen
         Naše setkání se uskutečnilo až 21.května. Ve Stračově vrcholily přípravy na významné hasičské klání a i my jsme chtěly svojí prací přispět. Sešly jsme se, abychom vyrobily dárky - malované hedvábné šátky. Ty jsme předaly našim hasičům jako ceny pro Východočeskou hasičskou ligu.

 

                                                        Červen
         Před začátkem prázdnin jsme se naposledy sešly 18.června. Při posezení pod pergolou, za milé obsluhy paní Štěrbové, dobrém pohoštění zpestřeném dobrotami z udírny, o kterou pečoval Vlastík Šolc, jsme vyráběly kytičky,které mají původ v Japonsku. I tyto výrobky se vydařily jako celé odpoledne.

 

…................................... a co si vyrobíme příště...?

 

         Přijďte a uvidíte.Svoji činnost opět zahájíme v září.V plánu máme háčkování, něco nového z pedigu,výrobu bižuterie, batikování, malování na sklo atd....

 

A zde několik obrázků z aktivit - Šikovné ručičky - .

 

Fotogalerie