20. 4. 2010

0. ročník o nejlepší pálenku z ovocných destilátů z našeho blízkého okolí

0. ročník o nejlepší pálenku z ovocných destilátů z našeho blízkého okolí

 

Každoročně si v zimním období přečteme novinové články zabývající se pálením ovocných destilátů a následným koštem „darů naší přírody“ z Valaška a Slovácka. Jen málokdo se dané akce zúčastnil, a proto se zastupitelstvo obce Stračova rozhodlo neobyčejnou atmosféru přenést do jedné březnové soboty do naší obce. Byla vyhlášena soutěž: „0. ročník o nejlepší pálenku z ovocných destilátů z našeho blízkého okolí“.
Nejednalo se  pouze o samotnou soutěž, ale pořadatelé se snažili pojmout akci jako společné setkaní občanů Stačova a Klenice.  Před samotným vyhodnocením jednotlivých odevzdaných vzorků proběhla odborná přednáška s následnou diskuzí o celkovém průběhu nakládání ovoce až po samotné pálení ovocných destilátu, lidově to můžeme nazvat „od stromu až po vaření“.  Odborné přednášky se ujal dlouholetý pracovník „Bohdanečské pálenice“, který byl zároveň hlavním komisařem pro vyhodnocení předaných vzorků, čímž byla zaručena objektivnost a odbornost dané soutěže.
Soutěžících vzorků se sešlo 15 ks – švestky, jablka, hrušky, mirabelky, trnky a pro fajnšmekry i netradiční žitná. Vzorek obsahoval jméno a příjmení pěstitele, procento alkoholu, druh pálenky a název pálenice. V rámci co největší objektivity se v hodnotící komisi zúčastnili všichni účastníci soutěže, i několik žen, včetně přihlížejících. Hodnotila se barva, chuť, vůně a harmonie. 
Kdo vyhrál či prohrál nebylo důležité, jelikož hlavní myšlenka společného setkání občanů byla bezezbytku splněna. Poděkování  patří všem, co přinesli vzorek ovocného destilátu (bez nich by daná soutěž nemohla proběhnout), všem účastníkům a organizátorům co pomohli s přípravou a průběhem koštu. Závěrem bych si přál, aby i v příštím roce byla opět tak vynikající atmosféra a soutěž se stala regionální záležitostí. Dále bych si přál všem pěstitelům ovoce dobrou úrodu, aby neztráceli sílu se zužitkováním ovoce a nám opět připravili základ pro další pěkné setkání.
 
 

Ing. Luděk Homoláč

starosta Stračova

 

foto: Aleš Čihák

Fotogalerie